Főoldal » LEGO 10317: Land Rover Classic Defender 90

LEGO 10317: Land Rover Classic Defender 90

A kétféle verzióban is összeépíthető LEGO 10317: Land Rover Classic Defender 90 tulajdonképpen nem más, mint az eredeti, 1983-as modellhez hűen homokzöld színben pompázó autó. Az autórajongók megkaphatják a Land Rover Estate autót, miközben egyedivé varázsolhatják azt olyan kiegészítőkkel, mint a bukócső, a poroltó, a tetőcsomagtartó, a motolégzőcső és a tapadólemezek a saras terepekhez. A terepjárók történetének talán egyik leghíresebb járműve nemcsak az autórajongókat fogja magával ragadni, hanem a LEGO járművek szerelmeseit is.

LEGO Icons autó 2 választható motorral

A modell alapváltozata 16 cm magas, 32 cm hosszú és 16 cm széles, sőt, működő kormányzással, felfüggesztéssel, és 2 választható motorral van ellátva. A LEGO Icons témakörbe tartozó modellekhez hűen a LEGO 10317 is kihívásokkal teli időtöltést kínál. A kiállítási modell a klasszikus járművek csapatát gazdagítja, de a LEGO Icons világában egyébként nevezetességek, moduláris épületek, sőt, popkulturális kedvencek is megtalálhatók.

LEGO 10317 kicsomagolás

A csomag 19 db számozott zacskót tartalmaz és matricák is megtalálhatók benne. Az eléggé vastag, 306 oldalas összerakási útmutatóban 1948-tól napjainkig bemutatják a márka alakulását, sőt, a designerről is információkat kaphatunk. Az off-road és az utcai verzió egyaránt kialakítható az elemekből, ez pedig hozzáadja azt a bizonyos pluszt, amit sokan keresnek a különleges készletekben.

LEGO 10317: Land Rover Classic Defender 90 – egy kis történeti áttekintés

A Land Rover Defender egyébként egy közismert terepjáró, aminek első modellje 1948-ban jelent meg, és onnantól kezdve többféle verzióban is elérhető volt az autórajongók számára. A praktikusan használható, strapabíró terepjárók kedvelői garantáltan megtalálják számításukat ebben a járműben. A Rover első klasszikusként említhető terepjárója világviszonylatban is az egyik legismertebbként tartható számon.

Tudtad, hogy a kezdetben a Rover Company által gyártott terepjárót az amerikai hadseregben használt jeep katonai terepjáró ihlette? Pedig így történt! A későbbiekben a BWM, majd az indiai TATA csoport vásárolta meg. A BMW egy idő után több egyéb terepjárót is elkezdett gyártani, ezért valamiféle megkülönböztetésre volt szükség, így a Land Rover-hez csatlakozott a Defender kifejezés, ezzel a Range Rovertől, a Land Rover Freelandertől és a Land Rovere Dicsoverytől is teljesen elkülöníthetővé vált a modell.

Off-road vagy utcai?

A 2016-ig gyártott autó szögletes formájú, LEGO elemekből felépítve egészen lenyűgöző hatást kelt. Sőt, ha az ember nem tudja, hogy ez egy LEGO autó, akkor távolabbról egy modellnek tűnhet. Az utcai verzióban felépített autó minden részlete jól látható, pontosan kidolgozott. Hogyan lehetséges ezt off-road-os típussá átalakítani? Egészen egyszerűen, ugyanis az elejére kap egy rácsot. A motorháztető tetején kerék és szerszámok kapnak helyet, de ezeket könnyedén eltávolíthatod. A motorháztető egyébként felemelhető, kitámasztható, itt pedig a motor látható- egy öthengeres turbó dízelmotor, amit a V8-as utcai használatra szánt erőforrásra cserélhetjük ki.

A LEGO gumijai, valamint a felettük levő ívek újak, egyedileg gyártottak. Az autóban felfüggesztés található, ami igazi különlegességnek számít, s korábban csak a LEGO Technic készletekben találkozhattunk ilyenekkel. Az alján részletes kidolgozottság vár, a kerékjárati ívek is ezt támasztják alá.

Az off-road verzió különlegességének számít a pipa, ami azt a célt szolgálja, hogy ha vízbe merül a járgány, akkor a légszűrő ne menjen tele vízzel. Ez szintén eltávolítható, így az utcai verzióhoz igazodva.

LEGO 10317: Land Rover Classic Defender 90 részletesen kidolgozott belső terekkel

A nyitható ajtók mögött jól kidolgozott belső tér, váltók, bögre, kézifék, és bekötött kormány is megtalálhatók. Az első futómű a kormány mozgatására reagál, ám nem ez az egyetlen plusz lehetőség a modellben. A jobbkormányos verzióból egy mozdulattal balkormányos alakítható ki, ezzel a felépíthető modellek száma tovább gyarapodik.

Eltávolítható tetőcsomagtartó

A tetőcsomagtartó szintén az off-road verzió kiegészítőit gyarapítja. Itt szerszámosláda, emelő, kettő benzineskanna is megtalálható. Fejsze, kalapács az autó oldalán vannak, de ezek szintén eltávolíthatók, egyéni tetszés szerint. A fellépővel sem más a helyzet, ez az utcai verzióhoz nem szükséges.

Az autó hátulján porral oltó és létra látható, kerékkel, az első kettő szintén eltávolítható. A hátsó ajtó is nyitható.

Land Rover Classic Defender 90 – Akár cabrio is készülhet!

Az autó teljes teteje levehető, így cabrio-verzió is kialakítható, a hátsó részben két hatalmas fotellel. A funkciók és kiegészítők száma tehát igen magas, ám ennek ellenére egy modern kinézettel rendelkező, kiállítási darabként tökéletesen helytálló autót kaphatunk a LEGO 10317 esetében.

Miért éri meg a LEGO 10317?

A készlet már csak árából adódóan sem a kifejezetten játékra szánt modellt tartalmazza. Ugyanakkor a számos átalakítási lehetőségnek köszönhetően kiélheted a benned rejlő kreativitást a kiállítási darabon. Az eredeti, 1983-as design jelenik meg az elkészült autón. Az elmélyült építési élmény csak az egyik pozitívum, mely során testközelből ismerheted meg a működési mechanizmust és a többféle elérhető funkciót. A LEGO tökéletesen megoldotta azt, hogy a legtöbb kiegészítőt könnyedén el lehessen távolítani. Nem tetszenek a motorháztetőn helyet kapott szerszámok? Megszabadulnál a tetőcsomagtartótól? A letisztult vonalak és az egyszerűség kedvelője vagy? A balkormányos helyett a jobbos mellett döntenél?

Az építési útmutató felhívja figyelmed mindazokra a lehetőségekre, amiket kihozhatsz a járműből. A Land Rover Estate modell áramvonalas jellege mellett kiegészítőkkel felszerelt terepjárót is építhetsz. A működő kormány, az autentikus beltéri design mellett igazi extrának számít a működőképes felfüggesztés, ami egyértelműen hozza a vártakat. S ha még tovább mennénk, az egész tetőteret eltávolíthatod, így egy cabrio-jellegű autót kaphatsz.

A LEGO 10317: Land Rover Classic Defender 90 az autók, a klasszikus járművek és persze a korszerű LEGO-megoldások szerelmeseinek egyaránt remek választásnak bizonyul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük