Főoldal » LEGO Wall-E: Keresd a mögöttes tartalmat!

LEGO Wall-E: Keresd a mögöttes tartalmat!

A LEGO Wall-E készlet egy 2008-as amerikai animációs film alapján készült. A Pixar Animation Studios által készített, és a Walt Disney Pictures forgalmazta film főszereplője egy apró robot, aki az akkor már elhagyott Föld bolygón él. A történet szerint az emberiség elhagyta a bolygót a múltban, és a szeméthegyeket hátra hagyta.

A Wall-E tulajdonképen robotként az egyetlen életforma a bolygón, feladata pedig a hulladák összegyűjtése. A sztori ott kezd mozgalmassá válni, amikor a Földre érkezik Eve, egy női robot, akinek feladata egy életjel utáni kutatás. A két robot gyorsan egymásra talál, és információkat gyűjtenek az emberiség múltjáról és jövőjéről, s eközben számos kalandban is részük van. A rajongók és a kritikusok körében is nagy népszerűségnek örvendő film a legjobb animációs film kategóriában Oscar-díjat nyert. Nem csak a két kedves robotról szól tehát a történet, hanem igyekszik felhívni a figyelmet Földünk állapotára, valamint az emberi fogyasztási szokások hátulütőire. Akkor még nem is gondolták az alkotók, hogy a téma napjainkban minden korábbinál nagyobb aktualitással bír majd.

LEGO Wall-E (21303)

Természetesen a LEGO is meglátta a lehetőséget a sokak által szeretett kis robotban, és piacra dobta a LEGO Wall-E (21303) modellt. A gyönyörűen kidolgozott LEGO verzió az Ideas stáb döntése alapján kerülhetett be a brand kínálatába. A forgatható nyak, az állítható fej, a fel és le, illetve oldalra mozgatható karok mellett markoló kezek és guruló lánctalpak is társulnak a Wall-E LEGO kialakításához. A 677 alkatrészből álló modell dekorációnak sem utolsó.

A LEGO Wall-E egy rajongó, Angus MacLane nevéhez köthető, aki az eredeti film animációs rendezője és karaktertervezője, így a népszerű építőjáték márka felkérése különösen közel állt szívéhez. Az alkotás 18 cm magas, 16 cm széles, és a részeltgazdag, mozgatható kidolgozásnak köszönhetően ma is nagy népszerűségnek örvend a kedves figurát és történetet kedvelők körében.

A LEGO Wall-E az Ideas sorozat tagja

A LEGO Ideas egyébként azokat a készleteket tartalmazza, amelyeket a rajongók terveztek és ajánlottak a LEGO készlet gyártására. Nem ritka, hogy a szakemberek némi módosításokat visznek véghez a könnyebb használhatóság, kialakítás érdekében, de minden a sorozatba tartozó készlet esetében ismert, hogy kinek az alapötletéből született meg az adott készlet. A 12 éves kortól ajánlott LEGO Wall-E kifejezetten aranyosra sikerült, hozza azt az érzésvilágot, amit az animációs film is adott.

Ismerjük fel időben a bajt! – erre is tanít a film

Érdemes néha a dolgok mögé nézni, és bár nem jellemző a LEGO készletekre, de a Wall-E esetében már a vonatkozó háttértörténetből adódóan is figyelmet érdemel a mögöttes tartalom. A 2008-as film készítésekor még sokkal kevésbé foglalkoztatta az embert a bolygó állapota, mint napjainkban. A fiatal generáció konkrétan veszélyben érzi saját jövőjét akár az általános felmelegedés, a klímaváltozás, akár a rendelkezésre álló vízkészletek tekintetében. A kedves figura egyet jelent azzal a katasztrófával, amit a bolygóval művelünk. A tapasztalatok sajnos még mindig azt mutatják, hogy a vezetők nem ébredtek fel, és nem látják, milyen változtatásokra lenne feltétlenül szükség, hogy megálljunk ezen a lejtőn.

Cél a fenntartható fejlődés

A pandémia időszakában azt hittük, hogy talán akkor minden megváltozik, ha ebből a globális katasztrófából eredményesen kerülünk ki. A gyakorlatban azonban már akkor borítékolható volt, hogy az ember ebből sem tanul. A légiközlekedés újraindult, változatlan erővel termeljük a szemetet, és áldozzuk fel a környezeti értékeket a termelés, az életminőséget javítónak hitt beruházások érdekében.

A LEGO Wall-E robot kincsként őrzi bogár barátját és azt az apró növényt, amit a filmben is láthattunk. Mindez egyfajta szimbolikával bír arra vonatkozóan, hogy mi lenne az igazán fontos a mai kor emberének életében. A történet számos mondanivalóval bír, melyek közül a legfontosabb az ember felelőssége saját környezete iránt. A fenntartható fejlődés ugyan minden alkalommal szerepel a világméretű konferenciákon és a helyi ügyeket tárgyaló megbeszéléseken, de eredmények sok esetben nem születnek.

Sok más animációs filmhez hasonlóan a Wall-E is komoly társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet az elhízás, az inaktivitás témájától kezdve a fogyasztói társadalom negatív hatásaiig. Jelenleg sokkal inkább tapasztalhatjuk azokat a hátulütőket, amiket évekkel ezelőtt az alkotók megfogalmaztak a filmben. A bolygó állapota egyre rosszabb, visszaélünk a természeti értékekkel és a bolygó erőforrásaival, miközben nem látjuk a lényeget: azt, hogy tulajdonképpen saját gyermekeink jövőjét játsszuk el a kényelem és a komfortosság érdekében. Tény pedig, hogy ha mindenki csak minimálisan leadna igényeiből, vagy átszervezné mindennapjait, másféle fogyasztási szokásokat iktatna be életébe, már úgy is sokat tehetnénk közös erővel a pozitív változások érdekében. A LEGO Wall-E robot tehát ez esetben nemcsak egy kedves, építőelemekből összeállítható, mozgatható figura, hanem annál sokkal több – főként a dolog szimbolikáját tekintve.

Éva és Wall-E a LEGO tolmácsolásában

A LEGO Wall-E robot mellé megkaphatjuk a kedves Éva robotot is, méghozzá egy 10 éves kor felettieknek ajánlott készletben. A 40619-es szett 155 építőelemből áll, és 2 figura is megépíthető belőle. A részletgazdag modellek kiállíthatók, és valóban szerethetők. A robotok szerelmeseinek és a film rajongóinak egyaránt remek választásnak bizonyul. A LEGO Wall-E figura 5 cm magas, Éva pedig 8 cm-es.

Mindannyian magunkénak érezhetünk valamit abból a gondolatiságból, amit a történet, a figura, és a LEGO alkotása képvisel. Ezzel együtt tehetünk is annak érdekében, hogy csökkentsük a magunk mögött hagyott ökológiai lábnyomot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a globális méretekben történő változásokra várunk, akkor valószínűleg soha nem történik semmi. Ha viszont mindenki meggondolná, mivel közlekedik, hogyan fűt, használja a megvásárolt termékeket, ruhákat, milyen forrásokat választ ezekhez, akkor jó eséllyel tényleges változásoknak lehetnénk szemtanúi. A LEGO Csoport is azon munkálkodik, hogy fenntartható forrásból származó növényi alapanyagokkal cserélje le az építőelemeket. A folyamat már el is indult, a cél pedig az ebbe az irányba való teljes elmozdulás. A LEGO Wall-E készletek a bájos karakterek megalkotása mellett az ökológiai és életvezetési témákra is igyekeznek felhívni a figyelmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük