Főoldal » Nyugdíjba mentek a LEGO Robotok, avagy a LEGO Mindstorms világán innen és túl

Nyugdíjba mentek a LEGO Robotok, avagy a LEGO Mindstorms világán innen és túl

A LEGO Robotok már évek óta részét képezték a dán játékgyártó cég kínálatának, ám tavaly ősszel a LEGO döbbenetes hírt jelentett be, mégpedig azt, hogy ez a majdnem negyed évszázadot megélt széria hamarosan végleg búcsút int. Bár a LEGO leginkább a klasszikus építőjátékok között szerzett magának hírnevet szerte a világban, ugyanakkor az innovációiról, és digitalizációs vívmányairól is ismert. Ennek egyik jeles képviselője volt a LEGO Mindstorms is, mely 2020-ban az ötödik generációjával örvendeztette meg a LEGO Robotok kedvelőit.

Ki gondolta volna, hogy a LEGO, akik 2020-ban még új szériákat fejlesztett ehhez a termékcsaládhoz, két évvel később végleg búcsút int neki. Aki még elég szemfüles, még be tudja szerezni a LEGO Robot szetteket, mint a Mindstorms vagy a Boost, mert új szériák bizony már nem fognak születni. De lássuk is, hogy milyenek is voltak a LEGO Robotok, és mit várhatunk ebben az érában a jövőben.

Amit a LEGO Robotokról és a Mindstorms készletekről tudni kell

Mielőtt végleg búcsút intenénk ennek a sikeres szériának, nem árt tudni, hogy miért is volt annyira kedvelt. A LEGO Robotok nem csupán arról szóltak, hogy egy robotra hasonlító figurát meg lehetett építeni (ha van elég LEGO építő elemünk, azt akár most is megtehetjük), hanem a LEGO ezzel a szériával a robotika alapjait rakta le a gyerekek számára is érthető formában, így nemcsak építeni lehetett a robotokat, de programozni is. A LEGO Mindstroms 1998-ban indult hódító útjára, és egyszerűen programozható robotjaival vezette be a gyerekeket a tudomány világával.

A Mindstoms készletek hatására STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) tantárgyakat népszerűsége ugrásszerűen megnövekedett, így nem is csoda, hogy a LEGO az elmúlt 2,5 évtizedben több szériát is kiadott ebből a termékcsaládból. A LEGO Mindstroms készleteket tekinthetjük a világ első olyan robotikai készletének, amely meglehetősen széles körben volt elérhető, és gyerekek számára készült.

A készletek lehetővé tették, hogy a gyerekek robotokat építhessenek, sőt akár saját robotokat alkothassanak, de emellett a robotok programozására is volt lehetőség. Természetesen, ahogyan fejlődött a digitális világ, úgy volt ez a lehetőség egyre sokoldalúbb.

24 év után véget ér a LEGO Robotok dicsősége

A LEGO Robotok kedvelőit biztosan fájdalmasan érintette a LEGO 2022. októberi bejelentése, miszerint a MINDSTORMS Robot Inventor csapat mostantól megszűnik ebben a formában létezni, és a cég más területeire csoportosítják át ezt az erőforrást, ezzel egyidejűleg nemcsak a fejlesztést, de a széria gyártását is leállítják. A LEGO Robotok tehát közel negyed évszázad után nyugdíjba vonulnak, így nem érhetik már meg a hatodik generációjukat. Mert bizony ennek a szériának az 5. generációja debütálhatott 2020-ban, így talán még fájóbb lesz a búcsú a LEGO Robotok szerelmeseinek.

A bejelentést követően az új széria, a Robot Inventor (51515) kedvelői igyekeztek beszerezni a még kapható darabokat, és az ahhoz kapcsolódó elemek (88016, 88018). Ugyan a gyártást a LEGO leállította, a széria termékeit nem hívta vissza, tehát elfekvőben még akadhat egy-két készlet az értékesítőknél.

Milyen készleteket szerezhetünk be a LEGO Mindstorms és LEGO BOOST termékcsaládból?

Bár fájó szívvel vesszük tudomásul a LEGO Mindstorms és LEGO BOOST robotok távozását a LEGO kínálatából, akik elég gyorsak, még szerezhetnek ezekből a készletekből. A LEGO hivatalos oldalain a legtöbb készlet már nem elérhető, a már említett Robot feltaláló készlet is már ritkaságnak számít, bár egyik-másik viszonteladónál még lehet találni egy-egy szettet. Az ára eddig sem volt olcsó, így pedig hogy már ritkaságnak számít, talán még drágábban szerezhetjük be, mint eddig.

Lego Kreatív robotok (17101)

A LEGO BOOTS robotokkal is ugyanez a helyzet, a LEGO BOOST Kreatív robotok (17101) készlet sem található meg a LEGO hivatalos oldalán, de a hazai forgalomban még fellelhető egy-két készlet. Az ára kedvezőbb, mint a LEGO Mindstorms Robot feltaláló készletnek, aki tehát a LEGO-val kalandozna a robotika világába, az még most tegye meg, amíg van rá lehetősége.

LEGO robotok ezután

Hogy mit hoz a jövő a LEGO Robotok számára, azt nehéz lenne megmondani, hiszen a dán játékgyártó mindig is előremutató gondolkodásáról és innovációiról volt híres, így nem lehet tudni, hogy mikor dönt úgy, hogy leporolja a Mindstroms vagy a Boots szériát, és alkot belőlük valami teljesen újat. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a LEGO és a Robotika világa egy időre szétválik, és a LEGO Robotok csak a megépíthető akciófigurákat fogják jelenteni.

Olyan készleteket fogunk tudni beszerezni, mint a MARVEL vagy a Transformers szereplők által megformált robotfigurák, melyekből jelenleg több is elérhető, mint a Thanos páncélozott robotja (76242), Mordály páncélozott robotja (76243), Hulk páncélozott robotja (76241), Optimusz fővezér (10302), vagy a Ninjago termékcsaládból az Ultra kombó nindzsa robot (71765). A LEGO Robotok, melyek nemcsak építhetőek, de programozhatók is voltak elköszönnek, ki tudja, mennyi időre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük